מכון אריקה לנדאו

נוסד 1969

חוגי חשיבה יצירתית

חוג חשיבה יצירתית הוא החוג הראשון והבסיסי שבו מתחילים ילדי הגן וכיתות א’ ו-ב’ את לימודי העשרה במכון. החוג מבטא את הגישה היצירתית שפיתחה ד”ר אריקה לנדאו.
הגישה היצירתית כוללת בתוכה עקרונות של רב תחומיות המאפשרים התבוננות רבת זוויות בכל נושא. מושם דגש על מכלול האישיות של הילד עם טיפוח ההיבטים הרגשיים והחברתיים לצד הקוגניטיביים. החוג מעודד לשאול הרבה שאלות ולחפש יותר מתשובה אחת לכל בעיה או שאלה. למידה זו מבוססת על חוויות רבות והתנסויות מגוונות.

מטרתו לפתח ולטפח חשיבה ויצירתיות אצל הילדים, לגרות את הילדים לשאול שאלות רבות, ואף פעם לא להסתפק בתשובה אחת, לחפש אחר פתרונות רבים לכל בעיה. לגרות אותם למצוא אפילו בדבר מוכר וידוע משהו חדש, משהו שלא ראו בו קודם. בכל שיעור נחשפים הילדים לנושא אחר, כאשר המטרה היא להכיר את הנושא היבטים שונים ומגוונים ככל הניתן (לדוגמא צבע – צבע מהיבט מדעי, צבע מהיבט אסתטי אומנותי, צבע בטבע, בטכנולוגיה ועוד). המפגש מתחיל בשאלה ולעולם לא יסתיים בנקודה, אלא בשאלה חדשה.

מדי סמסטר מספר מדריכים מעבירים את החוג, כאשר כל מדריך/ה בונה ומעצב את החוג על פי הנושאים הקרובים לליבו. בכל מפגש ישנה התמקדות בנושא אחר.

.

להלן נושאי החוגים לסמסטר זה

חשיבה יצירתית בהדרכת גיא דולב

ברוכים הבאים לעולם הדמיון! איך נראה עולם שהוא הפוך לגמרי מן העולם שאנחנו חיים בו? מה מסתתר מאחורי סימנים? למה הרצפה מתקפלת לפעמים למדרגות? ובאילו אמצעים ניתן לעצור את הזמן?

בחוג “חשיבה יצירתית, או: איך לחוש את העולם” נלמד לפתוח את חמשת חושינו אל מה שסביבנו ולרחף על כנפי ההשראה. בכל שיעור נלמד על תופעה אחרת ונשאל – מהם זמן, מרקמים, הכפלה, פרספקטיבה, רעש  ועוד, ונתבונן בהם (או נאזין להם) מכמה זוויות. מרחב הכיתה ישמש אותנו בכל פעם לחשיבה יוצרת וליצירה מחשבתית אחרת כך נשכלל את הדמיון, את ההבעה המילולית והגופנית ואת האופן שבו אנו חשים וחשות, מפרשים ומפרשות את העולם המקיף אותנו. בחוג נתנסה במשחק, תנועה ודרמה, נציג ונאלתר, ניצור ונשתעשע.

חשיבה יצירתית בהדרכת איגור רומננקו

נצא למסע ברחבי העולם ונגלה עולמות חדשים ברחבי הזמן והמרחב: נפענח חידות הגיון מאתגרות וחידות של שפה ולשון, וגם נלמד להמציא כאלו. נשמע מעשיות מרחבי העולם, משלים, אגדות וסיפורי מיתולוגיה. נלמד מגיבורי הסיפורים, אומץ וחכמה וגם כיצד אפשר לשלוט ולנתב את הרגשות שלנו.

נכיר סיפורים עכשוויים ועתיקים בני אלפי שנים ונראה איך לעיתים יש ביניהם הרבה מין המשותף כמו גם ביננו הילדים ובני האדם בכלל. בחוג נשחק במשחקי לוגיקה ונחשף לחשיבה אסטרטגית מסוגים שונים ונמציא משחקים כאלו בעצמנו.

חשיבה יצירתית בהדרכת סתיו פלטי נגב

מהו סיפור? איך בונים דמות? מיהו גיבור שאנחנו אוהבים ומיהו אנטי גיבור? ואיך בוראים עולם מומצא בעל הגיון פנימי שיובן גם על ידי הסובבים אותנו?
בחוג חשיבה יצירתית נתנסה ביצירת סיפורים מסוגים שונים, נלמד על עולמות הסיפור השונים, נקרא, ניצור, נחקור ונפתח רעיונות, נמציא להם התחלה, עלילה ופתרון. נלמד על קונפליקט דרמטי, ונתנסה בעצמנו בבריאת עולמות באמצעות משחקי דימיון, יצירה בחומר, כתיבה והקלטות אודיו.

חשיבה יצירתית בהדרכת שנית יהודיין

בחוג נפליג לעולמות שונים ומגוונים, נגלם מגוון דמויות מפרי הדמיון ומעולם הספרות.  נכיר סיפורים רבים ונתנסה בהמחזתם על הבמה ובניתוח מרכיבי הסיפור. הילדים ילמדו לבטא את עצמם בצורה הטובה ביותר, ילמדו לדבר בביטחון מול קהל וירכשו כלים כיצד לפתח ולעבוד על דמות. החוג יפתח לילדים את הביטחון העצמי שלהם הם יזדקקו בעולם האמיתי, על ידי שימוש באלמנטים רבים מעולם התיאטרון, כמו כן נתרגל עבודת צוות. אני מאמינה שהיצירתיות טמונה בתוך כולנו וחשוב לפתח אותה ככלי לחיים. אין צורך במכחול או בכלי נגינה בתיאטרון, הילד צריך רק את גופו שלו כדי ליצור.

חשיבה יצירתית בהדרכת נגה אלגום

ללהטט רעיונות, להמציא סיפורים, לכתוב, להלחין ולשיר שירים, לצייר קומיקס, לשחק ולביים.  בסערת מוחות קסומה – לברוא עולם שלם. אתם מוזמנים להצטרף למסע פנימי שכולו סקרנות דמיון ויצירה – לגלות עמוק בעצמכם: מה העולם שלכם!

יוצרים צעירים בהדרכת שי אריק

מהם צבעים משלימים? מהי פרספקטיבה? כיצד אמנות משנה את האופן בו אנחנו מסתכלים על העולם? אלו הן רק מקצת השאלות שנעסוק בהן בסמסטר הקרוב של החוג ״יוצרים צעירים״. בחוג נגלה את עולם האמנות בעזרת יצירה רב תחומית שתשלב פיסול, ציור, צילום, מולטי מדיה, כמו כן נלמד על אמנים שונים מהעולם. בחוג כל ילד יפתח את עולמו הפנימי, את דרכי הבעתו, תהליכי מחשבתו, רצונותיו ושאיפותיו במטרה להוביל אותם לחשיבה עצמאית, פרשנות וביקורת כלפי סביבתם החזותית ופיתוח מיומנות חשיבה בלתי תלויה.

חברים לטבע בהדרכת דורון רוזנבלט

בחוג נפגוש חברים חדשים,  גם כאלו על ארבע, נכיר את בעלי הכנף וגם חברים ששוכנים בים. נחקור את ההתנהגות שלהם, הרצונות שלהם והדרכים המיוחדות בהם הם חיים. נשאל למשל למה ציפורים נודדות?  רמז – זה לא בגלל שיש מבצע מכירות במקום אחר. וגם נברר האם הדבורים מזמזמות משום ששכחו את המילים? בואו לבדוק ולגלות אתנו

ידיים ירוקות בהדרכת :אדם שני

האם אתם מוכנים לצלול לעומקה של הממלכה החשובה ביותר על פני כדור הארץ ? מה ההבדל בין חקלאות מודרנית לחקלאות ברת-קיימא (פרמקלצ’ר) ? אילו צמחים כדאי לשתול בתנאים הנתונים לנו ? כיצד לתקשר עם הצמחים שסביבנו ולהבין את צרכיהם ?

בחוג “ידיים ירוקות” נכיר לעומק את ממלכת הצמחים, נלמד אודות התהליכים הבוטניים המתרחשים סביבנו, נשים דגש על התנסות מעשית עשירה ופרקטית לצד למידה תיאורטית.

נלמד על מינים ומשפחות צמחים, נתנסה בהנבטה בתנאים שונים, בשכפול וריבוי צמחים בדרכים מגוונות, שתילה בערוגה לעומת שתילה במצע מנותק. נבנה יחד מערכות הידרופוניות (גידול צמחים במים ללא אדמה), נבין מה נחוץ לצמחים כדי לגדול ולהתפתח בצורה המיטבית עבורם, נחקור את יחסי הגומלין בין צמחים לסביבתם וליצורים חיים אחרים, נבין את המחזוריות של הממלכה הירוקה, נבצע תצפיות ומעקבים אחר תהליכים בוטניים שונים, נתנסה ונקבל כלים פרקטיים למלאכת החקלאות והגינון, נלמד את עקרונות המחקר המדעי וניישם אותם דרך פרויקטים מגוונים.

מסתורי המוח בהדרכת חגית שפושניק

מהם קשרים נוירולוגיים? האם לנגנים מבנה מוח שונה מאלו שאינם מנגנים?  באמצעות אילו מכשירים ושיטות מחקר ניתן לבחון זאת? מהו הזיכרון? האם קיימים מבני זיכרון שונים ומה ההבדל ביניהם? ומהי למידה? האם אילוף כלבים דומה ללמידה אנושיתאני מזמינה את הילדים להרפתקה המדעית לפענוח נפלאות מסתורי המוח.

במפגשים נלמד על אחד האיברים החשובים, והמרתקים ביותר: המוח! יחד עם הילדים נעבור מסע חוויתי, נבין את מבני המוח, הקשרים הנוירונלים הקיימים בו וכיצד הם משפיעים על תהליכי למידה וזיכרון. לאחר שנלמד את הבסיס להבנת המוח, נמשיך ונכיר את הקשר בין מבני המוח והפעולות הבסיסיות שאנו מבצעים ביומיום.  נבנה פרוטוטיפ של מבני מוח ותפקידם וכן נציג ונבנה פרוטוטייפ של מיכשורים מחקרים.